Масюк Тетяна

РОМАН ІЗ КАМЕНЕМ, АБО ДЕЩО ЦІКАВЕ ПРО КОШТОВНЕ КАМІННЯ

Тільки-но людина стала здатною сприймати красу, вона звернула увагу на дорогоцінні камені. Першими до рук стародавніх ювелірів потрапили аметисти, гірський кришталь, гранат, бурштин, нефрит, яшма, корали, лазурит, перли, смарагд і бірюза. Протягом багатьох століть вони залишалися доступними лише представникам привілейованого класу. А отже служили не тільки прикрасою, але й ознакою певного статусу їхнього власника. На щастя, сьогодні прикраси з коштовним камінням можуть дозволити собі не тільки короновані особи. 

Усі коштовні камені поділяються на природні та синтетичні. Звісно, природні коштують більше. Але навіть серед них є особливі екземпляри. До 98% природних дорогоцінних каменів, що видобуваються у світі, потребують подальшого облагородження. І тільки 2% самі по собі мають такі приголомшливі параметри, що одразу набувають статусу колекційних. До речі, кольорові дорогоцінні камені першого порядку, наприклад, рубіни, можуть коштувати набагато дорожче за діаманти чи сапфіри. А все тому, що в природі таких каменів лишилося набагато менше.

Окрім рубінів, до «еліти» коштовного каміння відносяться алмази, сапфіри, смарагди. Причому рубіни і сапфіри – близькі родичі. Вони представляють одну групу корундів, різниця полягає в кольорі. Рубінові його надає хром, а сапфіру – домішки титану. 

Серед найдорожчих каменів світу є ті, сама назва яких змішує серця знавців битися частіше. Зокрема – колумбійські смарагди. Їхній чудовий зелений відтінок став еталоном. Саме такий колір мається на увазі, коли йдеться про «смарагдовий»! А ще кашмірські сапфіри. Родовище у цьому індійському регіоні, відкрите в 1880 році, вже вичерпало свій ресурс. А тому у світі існує обмежена кількість цих каменів. Згадаймо і про бірманські рубіни – глибокого червоного кольору з легким синюватим відливом. Вони ніби світяться зсередини!  

Світ дорогоцінного каміння – таємничий і захопливий. Запрошую вас мандрувати ним разом! Приєднуйтеся до наших майстер-класів. Далі буде…  

 

 Ілюстрація до тексту: картина “Лунарія”, авторка Корнієнко Оксана.