Бершадська Оксана

ТАК – НІ Любов

Останнім часом мені часто доводиться говорити слово ні. Різним людям і в різних обставинах. Дуже непросте слово і дуже непроста реакція на нього.

Слово “так” люди сприймають з легкістю, іноді з радістю, особливо, якщо мова йде про задоволення їх прохання або бажання. А ось “ні” сприймається як щось зі скрипом чи як. І жодного разу мені не вдалося почути, побачити чи дізнатися у відповідь або прийняття, або хоча б питання: «А чому ні?».

“Ні” викликає дивну реакцію. Це слово сприймається часто як запрошення до гри «зроби з ні – так». Моя думка при цьому не цікавить, нібито людям не приходить в голову, що перш, ніж сказати “ні” я подумала десять разів, зважила, розглянула ситуацію з різних сторін і прийняла рішення. Вони свідомо сприймають моє рішення як помилкове.  Далі події починають розгортатися від м’яких умовлянь до тиску різного ступеня тяжкості.

Моє “ні” просто зобов’язане перерости в “так”, причому зауважте в “так” іншої людини. У всій цій історії немає мене, мого бажання, моїх думок і навіть, можливо, моїх побоювань. Моє я, моя особистість не враховується. Якби мене запитали, що таке любов, я б сказала, що це можливість і право сказати “ні” і взяти “ні” іншої людини.

Заборона на “ні” починається в дитинстві. Дитина рідко розглядається як цілісна особистість, яка просто  в дитячому слабкому тільці і зрозуміти масштаб цієї особистості, і допомогти відкрити її дитині – основне завдання батьків.

Найчастіше його розглядають як продовження себе або бабусь-дідусів (дід пахав і ми пашемо) або контейнер, куди можна просто скидати все те, що тобі зараз не потрібно, негативні емоції, сумніви або нездійснені надії. Ми визначили йому роль або коло, в якому він може здійснювати вибір. Вихід з цього кола заборонений.

Якщо ж ми приймаємо, що дитина інша, ми просто приймаємо його “ні” нашим звичкам, нашого життя, нашим бажанням, нашим авторитетам. Він інший, і ми приймаємо його інакшість. У нього є своя думка, своє ставлення до світу, свої думки, свої таланти і свої неможливості. Так, безумовно, якщо він говорить “ні” нашим законам і нашій моралі – це теж “ні”. І важливо зрозуміти чому саме він і саме так відреагував на наші закони і наші правила.

Інакшість, яку ми приймаємо дає нам неймовірні можливості до пізнання світу і відкриває світ любові. Спроба зрозуміти іншого і не втратити при цьому себе робить нас людьми якогось нового високого звучання. І я можу сказати “ні” і інший це прийме і навіть проявить інтерес чому “ні”. І я можу прийняти “ні” іншої людини. І мені вистачить сил не розсипатися і не вимагати від неї перетворити “ні” в “так”.

Передбачаючи питання, а що робити, коли люди масово відкидають закон і при будь-яких обставинах роблять все, що їм заманеться? Приймати їх “ні” “так” і “ні”. Це той випадок, коли їх “ні” зіткнеться з моїм. Я приймаю їх протест проти закону і навіть розумію суть цього протесту, але ж моя любов поширюється на все, в тому числі і на мене.

І якщо мене будуть намагатися ретельно знищити ідеєю, емоцією або дією я маю право на своє “ні”. І в цьому випадку, як на диво це звучить, моя любов поширюється і на них, оскільки утримати людину від самознищення, шляхом повного знищення іншої людини фізично, психічно або розумово, давши йому шанс розібратися в тому, що відбувається, теж прояв любові.